Garnki myśliwskie - co je cechuje, dlaczego warto je mieć oraz jak z nich korzystać?

Gotowanie na palenisku to niezwykłe doświadczenie, które łączy w sobie przyjemność wspólnego spędzania czasu z bliskimi, wokół płomieni ogniska, z przygotowywaniem posiłku, który ma niezwykły smak i aromat, niemożliwy do osiągnięcia podczas gotowania na tradycyjnej kuchni. Aby spróbować potraw prosto z ogniska potrzebujesz paleniska, trójnogu, a także garnków myśliwskich, w których przyrządzisz swój posiłek.

Garnki myśliwskie - dlaczego są potrzebne do gotowania na ogniu?

Gotowanie na palenisku bardzo się różni od tradycyjnego przyrządzania potraw wewnątrz budynku. Aby z sukcesem przyrządzić posiłek na ognisku, należy korzystać z odpowiednich naczyń. Garnki myśliwskie to nic innego, jak kociołki żeliwne, które wiesza się nad płomieniami, w celu ugotowania potrawy. Wykonane z żeliwa naczynia mają dużą odporność na działanie ognia oraz dymu, a jednocześnie ich cechą charakterystyczną jest bardzo dobre rozprowadzanie ciepła po całym naczyniu oraz długie utrzymywanie wysokiej temperatury. Jest to zasługa nie tylko żeliwa, z którego są wykonane, ale także ich specyficznych kształtów. Wśród tego typu naczyń wyróżnia się dwa podstawowe rodzaje:

  • kociołek afrykański (jego charakterystyczną cechą jest okrągły kształt, który ułatwia rozprowadzanie ciepła. Przystosowany jest zarówno do zawieszania na trójnogu nad paleniskiem, jak również do umieszczania go bezpośrednio w  palenisku, w celu wykonania pieczonek. Kociołek posiada rączkę do zawieszenie, a także 3 nogi, które umożliwiają postawienie go na palenisku).

  • kociołek węgierski (różni się kształtem od afrykańskiego. W przeciwieństwie do poprzednika, nie jest okragły. Stanowi natomiast owalną bryłę, która jest charakterystycznie zwężona tuż przy dnie, rozszerzając się wraz ze wzrostem wysokości naczynia. Podobnie jak kociołek afrykański, posiada rączkę potrzebną do zawieszenia na trójnogu, jednak różnicę stanowi prak trzech nóżek. W tym garnku zaleca się jedynie gotowanie nad paleniskiem, bez umieszczania naczynia bezpośrednio w ognisku.

Garnki myśliwskie wykonane z innych materiałów

W ofercie dostępnej w naszym sklepie odnaleźć można także garnki myśliwskie wykonane ze stali nierdzewnej. Dotyczy to kociołków węgierskich, które mogą być wykonywane również tego tworzywa. Oba rodzaje kociołków żeliwnych mogą być wykonane z dodatkiem emalii. Zaletą kociołków emaliowanych jest odporność na przywieranie potraw  w trakcie ich gotowania. Ich kolejnym atutem jest także proste utrzymywanie tych naczyń w czystości. Z powierzchni emaliowanej łatwo jest zmyć zabrudzenia, a do tego celu można użyć tych samych detergentów, które stosuje się podczas mycia naczyń domowych.

Różne wielkości garnków myśliwskich

Zazwyczaj garnki myśliwskie dostępne są w różnych rozmiarach i pojemności. Wybierając kociołki żeliwne do swojego ogrodu można dostosować ich wielkość do swoich potrzeb. W naszej ofercie dostępne są garnki o pojemności 6, 8, 9, 11, 13 oraz 16 litrów. Wśród tak szerokiej gamy każdy znajdzie coś dla siebie.