Jeśli tylko mamy dom z ogródkiem, chętnie zapraszamy sąsiadów, znajomych i rodzinę. Spędzony wspólnie czas to niezapomniane chwile. Idealnym pomysłem będzie przyrządzenie grilla. Możemy przygotować praktycznie wszystko - tradycyjne kiełbaski, karkówkę, szaszłyki, pieczone ziemniaki. Wszystko wydaje się proste, bo przecież każdy lubi kiełbaski czy mięso z grilla, ale co w sytuacji kiedy to my lub z ktoś z zaproszonych gości, dba o dietę i zwraca uwagę na zdrowe odżywianie. Warto przygotować menu, aby było zarówno smaczne i zdrowe.
Jedną z najważniejszych kwestii przy organizowaniu takiego spotkania jest wybór grilla. Przede wszystkim musi ułatwiać przygotowanie potraw oraz oszczędzać czas potrzebny na ich upieczenie.
Zdrowe grillowanie – jaki grill wybrać?
Jeśli cenimy dobry smak potraw, ale też ważne jak je przyrządzamy, warto wybrać grill na trójnogu. Każdy z takich grilli powstaje ręcznie, z materiałów malowanych proszkowo, zachowując dbałość o najmniejszy detal. Jest odporny na różnego rodzaju uszkodzenia i warunki atmosferyczne, dzięki temu idealnie sprawdzi się do użytku na świeżym powietrzu. Jest bardzo stabilny, możemy rozstawić go nawet na nierównej powierzchni w ogrodzie. Zdecydowanie to go wyróżnia od klasycznych grilli ogrodowych. Wiadomo, że pogoda jest nieprzewidywalna, należy zadbać aby podmuch wiatru nie popsuł zabawy. Grill składa się z trójnogu i rusztu zawieszonego na łańcuchu.
Jeśli mamy dużą rodzinę czy przyjaciół rozmiar rusztu powinien być dopasowany do ilości przygotowywanego jedzenia. Grill na trójnogu w ofercie CookKing posiada ruszt o średnicy 50 cm, wykonany ze stali nierdzewnej, z prętami o grubości 5mm, zdecydowanie zapewnia komfortowe przygotowanie jedzenia. Co warto podkreślić, to fakt że wysokość rusztu można swobodnie regulować za pomocą kołowrotka zamieszczonego na górze trójnogu. Kontrolujemy stopień wysmażenia oraz czas grillowania.
Grill na trójnogu możemy rozłożyć nad ogniskiem. Dobrym pomysłem będzie użycie paleniska ogrodowego. Na pewno pozwoli zachować czystość w ogrodzie. Im większe palenisko tym możemy więcej jedzenia przygotować.
Dania z grilla - co przygotować?
Grillowanie często uznawane jest za nasz „sport narodowy”. Zgodnie z naszą zakorzenioną tradycją wśród dostępnych dań przyrządzanych na grillu najchętniej wybierana jest kiełbasa. Warto urozmaicić potrawy i przygotować coś zdrowego i smacznego. Świetnie sprawdzi się grillowany łosoś z warzywami lub bakłażany, które możemy nafaszerować dowolnym składnikiem na przykład serem feta z dodatkiem przypraw (soli, pieprzu, czosnku, ziół). Coś co każdy polubi to grillowana pierś z kurczaka z warzywami (pomidorki, papryka czerwona, żółta, zielona). Warzywa i pierś zawijamy w folię aluminiową i wrzucamy na ruszt.
Zamiast tradycyjnych szaszłyków przygotujmy deser z grillowanych owoców. Mogą to być brzoskwinie i ananasy. Grillujemy na na rozgrzanym ruszcie od wewnętrznej strony, a podając na talerz można dołożyć po łyżce miodu z serkiem ricotta. To znakomity pomysł. Bardzo lubiane są grillowane banany. Wysoka temperatura może niszczyć niektóre witaminy., dlatego nasze owoce należy odpowiednio zabezpieczyć owijając w folię aluminiową lub umieścić na specjalnych tackach do grillowania.