Wędzarnia ogrodowa - jakie cechy powinna posiadać i jak z niej korzystać?

Ogród wokół domu to wspaniałe miejsce na to, aby urządzić w nim wędzarnie. Wędzenie, to nie tylko doskonały sposób konserwacji mięsa, ale także metoda jego przyrządzania, która nadaje charakterystyczny i niepowtarzalny aromat oraz smak. Metoda ta doskonale sprawdza się także do ryb oraz serów. Warto zainwestować w wędzarnię ogrodową i nauczyć się jak wędzić, aby cieszyć się tym niepowtarzalnym smakiem.

Wędzarnia ogrodowa - jak powinna wyglądać?

To, jaki smak i aromat będa miały uwędzone produkty, zależy w bardzo dużej mierze od odpowiedniej jakości wędzarni. Sposób oraz jakość jej wykonania jest bardzo istotna i może zaważyć na tym, jak uda się cały proces. Najlepszym materiałem do wykonania wędzarni jest blacha. Nie musi, a nawet nie powinna być to blacha o dużej grubości. Optymalnie, powinna wynosić ona od 1 do 1,5 milimetra. Wędzarnia ogrodowa dostępna w ofercie naszego sklepu pomalowana jest z zewnętrznej strony metodą proszkową, która chroni blachę przed działaniem ciepła i sprawia, że kolor nie będzie się łuszczył i schodził. Od środka natomiast, wędzarnia powinna zostać zakonserwowana olejem jadalnym, aby nie narazić jej na zniszczenie w wyniku dymu oraz wysokiej temperatury.

W co powinna być wyposażona dobra wędzarnia ogrodowa?

Aby cały proces wędzenia mógł się udać pomyślnie i bez komplikacji, wędzarnia powinna być wyposażona w kilka dodatkowych elementów:

  • regulację ujścia dymu

  • regulację dopływu powietrza

  • termometr wskazujący temperaturę do 120 stopni Celsjusza

  • haki do wędzenia

Akcesoria te pozwalają stale kontrolować oraz regulować cały proces tak, aby temperatura oraz poziom zadymienia cały czas były optymalne. Oryginalne haki, które znajdują się wyposażeniu wędzarni są również bardzo istotne. Są one wówczas wykonane z odpowiedniego materiału, który odporny jest na dym i temperaturę, a jego zastosowanie nie wpłynie w żaden sposób na smak wyrobów. Organizowanie haków na własną rękę może się okazać zgubne i zepsuć całą pracę włożoną w wędzenie. T

Korzystanie z wędzarni w ogrodzie nie jest takie trudne, jakie się może wydawać. Warto jednak pamiętać o używaniu odpowiedniego drewna do wędzenia, a także właściwie przygotować mięso do tego procesu. Do palenia lepiej używać drewna pochodzącego od drzew liściastych, gdyż to od iglaków może posiadać w sobie pozostałości żywicy, która może wpłynąć na zapach dymu, a w efekcie także na smak i aromat wyrobów. To, jakie drewno do wędzenia wybrać, zależy również od rodzaju wyrobów. Do wędzenia drobiu najlepiej użyć akacji dębu i orzecha. Dwa pozostałe gatunki sprawdzą się także w przyrządzaniu ryb, podobnie jak klon. Wędząc wołowinę najlepiej użyć klonu i buku. W przypadku przygotowywania kilku rodzajów mięsa jednocześnie, najodpowiedniejsza będzie olcha, która doskonale sprawdza się w każdym gatunku mięs i ryb.

Jeśli natomiast chodzi o przygotowanie mięsa, należy je umyć i osuszyć, a następnie namoczyć w roztworze solnym i dobrze przyprawić, po czym umieścić na kilka dni w chłodnym miejscu. Przed rozpoczęciem całego procesu, należy oczyścić mięso z przypraw i ścisło zawiązać sznurkiem bądź umieścić w siatce.