Grillowanie to czas, kiedy możemy się zebrać w gronie rodziny i znajomych i cieszyć się niepowtarzalną atmosferą. Wspólne biesiadowanie będzie niezapomniane, gdy jedzenie będzie jeszcze smaczniejsze. Za bezpieczne grillowanie i smaczne dania z grilla odpowiada wybór dobrego sprzętu. Na szczęście istnieje wiele sklepów internetowych i stacjonarnych, oferujących szeroki wybór grilli.
Grillowanie - wybór sprzętu
Wybór sprzętu to podstawa bezpiecznego grillowania. Przed podjęciem decyzji o jego zakupie, warto się zastanowić, jakie są nasze potrzeby. Jakim miejscem dysponujemy? Czy wolimy grill przenośny czy stacjonarny?
Jeśli posiadasz działkę lub ogród, do wyboru masz trzy rodzaje grilli:
-
grill wiszący,
-
grill na trójnogu: zapewnia stabilną konstrukcję i jest łatwy do składania i przenoszenia. Posiada specjalny kołowrotek do regulacji rusztu.
-
grill ogniskowy: przeznaczony do używania nad ognisko.
Grill na trójnogu będzie posiadał jeszcze więcej funkcji, jeśli dobierzesz do niego palenisko ogrodowe lub kociołek.
Szeroki wybór grilli ogrodowych znajdziesz na w naszym sklepie. Wykonane ze stali grille ogrodowe posłużą na lata, zapewniając smaczne i aromatyczne jedzenie i bezpieczne grillowanie.Taki sprzęt z łatwością zabierzesz ze sobą w podróż!
Grillowanie - zasady bezpieczeństwa
Przed zorganizowaniem grilla, warto zapoznać się z podstawowymi zasadami bezpieczeństwa.
-
Do podpalania używaj węgla lub brykietu.
-
Do rozpałki używaj przeznaczonych do tego specjalnych produktów.
-
Przez rozpaleniem zdejmij ruszt lub kociołek żeliwny.
-
Nie trzymaj jedzenia bezpośrednio w ogniu.
-
Nie gaś grilla węglem, ale np. specjalną pokrywą.
-
Do kładzenia na ruszt jedzenia używaj tacek.
Ważne, by przed rozpoczęciem grillowania znaleźć odpowiednie miejsce. Najlepiej mają ci, którzy posiadają ogród lub działkę.
Grillowanie - przepisy na dania
Dania wyjęte prosto z grilla są smaczne i posiadają specyficzny zapach i aromat. Dobrze dobrany grill pozwala na zrobienie wielu dań, np. szaszłyków, tradycyjnych kiełbasek, żeberek lub karkówki. Ale nie tylko! Spróbuj grillowanych serów, warzyw i owoców!
Aby cieszyć się jeszcze większymi doznaniami smakowymi, przedstawiamy parę propozycji na zdrowe dania z grilla.
-
Warzywno-owocowe szaszłyki: nadziej na wykałaczkę naprzemiennie paprykę, cukinię, bakłażan, pieczarki, cebulę i ananas. Zachowaj zmienność kolorów.
-
Wegetariańskie szaszłyki: istnieje także wegetariańska wersja szaszłyków, do której można użyć krewetek lub tofu. Wystarczy, że nabite na wykałaczkę zamienniki mięsa polejesz do smaku oliwą z oliwek i dowolnymi ziołami.
-
Marynowany kurczak: przyrządzaj go razem z sosem sojowym, miodem (2 łyżkami), sokiem limonkowym (lub z małej cytryny) oraz ząbkami czosnku. Następnie pierś z kurczaka upiecz lub pokrój i dodaj do szaszłyków,
-
Marynowane bakłażany: pokrojonego w plastry bakłażana marynuj w sosie zrobionym z mieszanki oliwy, octu balsamicznego, świeżych ziół i soku z cytryny.
Spróbuj także grillowanej ryby, pieczarek z czosnkiem, kukurydzy i ziemniaków. Natomiast na deser idealne będą pyszne grillowane skórki bananów.