Grillowanie - jaki sprzęt? | cookking.pl

Grillowanie to czas, kiedy możemy się zebrać w gronie rodziny i znajomych i cieszyć się niepowtarzalną atmosferą. Wspólne biesiadowanie będzie niezapomniane, gdy jedzenie będzie jeszcze smaczniejsze. Za bezpieczne grillowanie i smaczne dania z grilla odpowiada wybór dobrego sprzętu. Na szczęście istnieje wiele sklepów internetowych i stacjonarnych, oferujących szeroki wybór grilli.

Grillowanie - wybór sprzętu

Wybór sprzętu to podstawa bezpiecznego grillowania. Przed podjęciem decyzji o jego zakupie, warto się zastanowić, jakie są nasze potrzeby. Jakim miejscem dysponujemy? Czy wolimy grill przenośny czy stacjonarny?

Jeśli posiadasz działkę lub ogród, do wyboru masz trzy rodzaje grilli:

  • grill wiszący,

  • grill na trójnogu: zapewnia stabilną konstrukcję i jest łatwy do składania i przenoszenia. Posiada specjalny kołowrotek do regulacji rusztu.

  • grill ogniskowy: przeznaczony do używania nad ognisko.

Grill na trójnogu będzie posiadał jeszcze więcej funkcji, jeśli dobierzesz do niego palenisko ogrodowe lub kociołek.

Szeroki wybór grilli ogrodowych znajdziesz na w naszym sklepieWykonane ze stali grille ogrodowe posłużą na lata, zapewniając smaczne i aromatyczne jedzenie i bezpieczne grillowanie.Taki sprzęt z łatwością zabierzesz ze sobą w podróż!

Grillowanie - zasady bezpieczeństwa

Przed zorganizowaniem grilla, warto zapoznać się z podstawowymi zasadami bezpieczeństwa.

  • Do podpalania używaj węgla lub brykietu.

  • Do rozpałki używaj przeznaczonych do tego specjalnych produktów.

  • Przez rozpaleniem zdejmij ruszt lub kociołek żeliwny.

  • Nie trzymaj jedzenia bezpośrednio w ogniu.

  • Nie gaś grilla węglem, ale np. specjalną pokrywą.

  • Do kładzenia na ruszt jedzenia używaj tacek.

Ważne, by przed rozpoczęciem grillowania znaleźć odpowiednie miejsce. Najlepiej mają ci, którzy posiadają ogród lub działkę.

Grillowanie - przepisy na dania

Dania wyjęte prosto z grilla są smaczne i posiadają specyficzny zapach i aromat. Dobrze dobrany grill pozwala na zrobienie wielu dań, np. szaszłyków, tradycyjnych kiełbasek, żeberek lub karkówki. Ale nie tylko! Spróbuj grillowanych serów, warzyw i owoców!

Aby cieszyć się jeszcze większymi doznaniami smakowymi, przedstawiamy parę propozycji na zdrowe dania z grilla.

  • Warzywno-owocowe szaszłyki: nadziej na wykałaczkę naprzemiennie paprykę, cukinię, bakłażan, pieczarki, cebulę i ananas. Zachowaj zmienność kolorów.

  • Wegetariańskie szaszłyki: istnieje także wegetariańska wersja szaszłyków, do której można użyć krewetek lub tofu. Wystarczy, że nabite na wykałaczkę zamienniki mięsa polejesz do smaku oliwą z oliwek i dowolnymi ziołami.

  • Marynowany kurczak: przyrządzaj go razem z sosem sojowym, miodem (2 łyżkami), sokiem limonkowym (lub z małej cytryny) oraz ząbkami czosnku. Następnie pierś z kurczaka upiecz lub pokrój i dodaj do szaszłyków,

  • Marynowane bakłażany: pokrojonego w plastry bakłażana marynuj w sosie zrobionym z mieszanki oliwy, octu balsamicznego, świeżych ziół i soku z cytryny.

Spróbuj także grillowanej ryby, pieczarek z czosnkiem, kukurydzy i ziemniaków. Natomiast na deser idealne będą pyszne grillowane skórki bananów.