Warzywa z grilla nierdzewnego | Cookking.pl

Warzywa z grilla nierdzewnego

Zazwyczaj grillowanie jest automatycznie łączone z przyrządzaniem w ten sposób mięs. Jednak nie tylko karkówka przygotowywana na ogniu zyskuje niepowtarzalny smak. Warzywa z grilla nierdzewnego mogą być przystawką, ale równie świetnie sprawdzą się w roli głównego dania.

Grillowanie potraw nie tylko nadaje im nowy dymny aromat, ale jest też doskonałą okazją do spędzenia wspólnie czasu. Spotkania przy ogniu mają niezapomniany klimat niezależnie od pory roku.

Wegetariańskie szaszłyki z grilla nierdzewnego

Ten przepis nie ma jednego właściwego zestawu składników. Tak naprawdę możemy użyć tutaj każdego rodzaju warzywa, byle pokroić je na równej wielkości kawałki i nabić na patyk. Do standardowej wersji potrzebujemy:

  • pieczarki,

  • średniej wielkości cukinię,

  • cebulę,

  • paprykę w dowolnym kolorze,

  • ogórek,

  • pomidory koktajlowe.

Głównym składnikiem, który sprawia, że ta potrawa różni się od standardowych grillowanych warzyw jest marynata. Przygotowujemy ją łącząc: trzy porcje oliwy z oliwek z jedną octu balsamicznego, dodajemy przyprawy: sól, pieprz, tymianek, sproszkowany czosnek, zioła prowansalskie, rozmaryn i tymianek.

Kroimy warzywa na równe części, pieczarki pozbawiamy nóżek i nabijamy wszystko na patyki do szaszłyków. Wkładamy do głębokiego talerza i polewamy marynatą. Co jakiś czas obracamy.
Wrzucamy nasze szaszłyki na grilla i polewamy resztą marynaty. Czekamy aż warzywa zmiękną w środku, a ich skórka lekko się przypiecze. Podajemy od razu po zdjęciu z grilla ogrodowego wiszącego.

Bakłażan z grilla wiszącego

Przygotowanie tego warzywa nie zajmie więcej niż 15 minut. Aby zrobić grillowaną oberżynę będziemy potrzebowali: bakłażana, którego od razu możemy pokroić w plastry, oliwy z oliwek, przypraw: tymianku, bazylii, oregano, soli i pieprzu oraz ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę.

Bakłażan zyskał sobie wielu przeciwników dzięki goryczce, na którą można natknąć się jeżeli jest źle przygotowany. By się jej pozbyć na pół godziny przed grillowaniem należy pokroić go w plasterki i obficie posolić. Po tym czasie wypłukać z niego sól i osuszyć.

Łączymy oliwę z oliwek z przyprawami i nacieramy plastry warzywa z każdej strony. Dobrze jest odstawić potrawę na jakiś czas do lodówki, ale jeżeli go nie mamy, możemy od razu wrzucać plastry bakłażana na grilla podwieszanego na trójnogu. Opiekamy go z każdej strony około 3 minuty i gotowe.

Tak przygotowany bakłażan może być doskonałą przystawką, ale równie dobrze może pełnić rolę dania głównego. Można go przygotować na patelni grillowej, ale wtedy nie będzie można wyczuć aromatu dymu w jego smaku. Istnieje wiele rodzajów grilli, a na stronach takich jak Cookking.pl na pewno znajdziemy coś dla siebie.

Połączenie ulubionych przypraw z oliwą z oliwek lub octem balsamicznym jest uniwersalną marynatą, którą możemy użyć do przygotowania dowolnego warzywa. Szczególnie warto wybierać te sezonowe. Jesienią cukinie i dynie, wiosną młode ziemniaki. W tej roli świetnie sprawdzi się także różnokolorowa papryka, marchewka, ogórki i wszystko co jest w stanie utrzymać się na ruszcie.

Grillowanie to metoda gotowania, która nadaje nowego smaku nie tylko potrawom mięsnym. Przygotowanie warzyw w ten sposób może być równie proste i wcale nie wymagać długiego przygotowania.