Kociołki nad ognisko | Cookking.pl

Kociołki nad ognisko - alternatywna dla tradycyjnego grilla

Kiedy tylko zaczyna robić się ciepło, przeważnie w okresie od późnej wiosny do wczesnej jesieni, w polskich ogródkach dominuje gotowanie na świeżym powietrzu, przy pomocy tradycyjnego grilla. Każdy wie, że tak przygotowane jedzenie jest nie tylko smaczne i aromatyczne, lecz także zdrowe. Poza tym grillowanie ma jeszcze jedną dużą zaletę - można miło spędzić czas w gronie rodziny, przyjaciół czy znajomych. Czy kultowy już grill to jedyna możliwość gotowania na powietrzu? Okazuje się, że nie.

Kilka słów o kociołku ogniskowym

Kociołek ogniskowy to fantastyczna alternatywna dla grilla. Jest to naczynie, które do złudzenia przypomina tradycyjny garnek, jednak jego przeznaczenie jest nieco inne. Służy do umieszczenia bezpośrednio nad ogniem. Jego kształt i forma pozwalają na gotowanie zróżnicowanych potraw, szczególnie tych ,,jednogarnkowych’’. Dzięki temu nie musimy się już ograniczać wyłącznie do mięs i warzyw, jak w przypadku zwykłego grilla z rusztem.
Takie kociołki można umieszczać na ogniu, dzięki specjalnym nóżkom, ale zdecydowanie wygodniejsze w użyciu są te, które posiadają trójnóg, ponieważ są zawieszane i nie stoją w płomieniach. Poza tym taka konstrukcja gwarantuje stabilność, nie ma ryzyka, że naczynie będzie się chwiało lub przewracało. Całość może stanowić bardzo ciekawy element dekoracyjny naszego ogródka.

Z czego powinien być wykonany dobry kociołek?

W sprzedaży dostępne są kociołki wykonane z różnych tworzyw.

Mamy do dyspozycji, np. warianty miedziane, które są łatwe w czyszczeniu i mogą być wykorzystywane również jako zwykłe naczynia stołowe. Bardzo popularne są też te wykonane ze stali nierdzewnej, ponieważ są bardzo trwałe, można je bez problemu przenosić z miejsca na miejsce oraz myć - bez ryzyka uszkodzenia.

Jednak zdecydowanie najlepszym wyborem jest kociołek żeliwny (kociołek myśliwski). Dlaczego? Żeliwo wykorzystywane do jego produkcji ma specjalnie dobrany skład, dzięki temu potrawy, które gotujemy zachowują niepowtarzalny i jedyny w swoim rodzaju, charakterystyczny smak.

Można też spotkać kociołki myśliwskie z emaliowanym wnętrzem, ich niewątpliwą zaletą jest to, że gotowane potrawy nie przywierają do dna garnka, jednak niektórzy uważają, że smak dań nie jest już tak wyrazisty.

Większość kociołków posiada pokrywki, które pozwalają na przygotowywanie dań duszonych oraz zapobiegają dostawaniu się zanieczyszczeń. Szeroki wybór tego rodzaju naczyń można znaleźć w naszym sklepie.