Konserwacja grilla ogniskowego przed zimą
Lubimy cieszyć się potrawami z grilla, dlatego jesteśmy w stanie sporo zainwestować w porządny sprzęt pozwalający przygotowywać potrawy w ten sposób. Dlatego warto zadbać by nasz grill ogniskowy lub kociołek był dobrze przygotowany do zimy.
Konserwacja grilla ogniskowego jest bardzo prosta i szybka. Potrafi przedłużyć jego żywotność i zapobiec przywieraniu żywności do jego powierzchni, dlatego warto przeprowadzać ją także w czasie sezonu grillowego.
Jak zakonserwować grill ogniskowy?
Niezależnie od tego czy nasz grill ogniskowy jest na trójnogu lub to inny model, większość rusztów jest wykonana z surowej stali. Dbanie o tę część urządzenia jest szczególnie ważne, ponieważ od tego zależy jakość, przygotowywanych na nim, potraw. Wpływa także na żywotność samego grilla.
By przygotować grill do zimy należy:
- oczyścić ruszt z wszelkich pozostałości po grillowaniu - do pozbycia się resztek jedzenia i tłuszczu warto użyć sztoki ze stali nierdzewnej, która skuteczne usunie zabrudzenia, a do tego jest bardzo trwała,
- pokryj cały ruszt olejem jadalnym, zrób to bardzo dokładnie, tak by mieć pewność, że wszystkie złącza i rogi zostały zabezpieczone,
- następnie należy umieścić ruszt nad żarem, by mikro-pory żeliwa zaabsorbowały tłuszcz, a jego nadmiar uległ spaleniu. Ważne by był to żar, a nie ogień, by uniknąć sytuacji, gdy cały ruszt staje w ogniu, stwarzając zagrożenie dla wszystkiego wokół.
Do konserwacji można użyć dowolnego oleju roślinnego, takiego jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy lub słonecznikowy. Nie zaleca się używania w tym celu maseł ani margaryn, które nie są w stanie należycie zabezpieczyć surowej stali.
Ten sposób sprawdzi się także w przypadku zaniedbanych grilli trójnogów i innych modeli ogrodowych, które spędziły zimę na zewnątrz lub zostały narażone na działanie wody. Jeśli pokryją się rdzą wystarczy usunąć ją tak jak resztki żywności i zabezpieczyć jadalnym olejem, który zostanie wchłonięty w mikropory żeliwa. Dzięki czemu natłuszczenie utrzyma się dłużej.
Jeśli nie jesteśmy amatorami całorocznego grillowania zarówno trójnogi, jak i ruszty i cały osprzęt z nimi związany, poza sezonem, należy przechowywać w suchym i ciepłym miejscu. Zabezpieczony warstwą oleju, która stworzy powłokę zapobiegającą powstawaniu rdzy.
Konserwacja rusztów
Konserwacja rusztów ze stali nierdzewnej jest jeszcze prostsza. Wystarczy po każdym grillowaniu usuwać powstałe zabrudzenia i gotowe. Nie wymaga, że żadnych dodatkowych środków. Jednak nie ma tak dobrego rozkładu ciepła jak ruszty żeliwne, które pozwalają na uzyskanie najlepszych rezultatów grillowania. Dlatego warto rozważyć zainwestowanie w żeliwny, ogrodowy grill z trójnogiem malowanym proszkowo. Znajdziemy je w ofercie CookKing.pl.
Konserwacja grilla nie wymaga dużo energii, czasu, ani skomplikowanych środków. Dlatego warto wykonywać ją regularnie. Wpływa to nie tylko na stan techniczny naszego urządzenia i jego żywotność, ale jest ważne dla komfortu użytkowania i jakości potraf, które są na nim przygotowane. Nie wyobrażamy sobie gotowania w brudnych garnkach, dlatego nie powinniśmy lekceważyć czyszczenia powierzchni, która ma bezpośredni kontakt z jedzeniem.
Zwęglone resztki po poprzednim gotowaniu potrafią pozostawić w przygotowywanym jedzeniu cierpki posmak, psując efekt. Poświęcamy wiele czasu, by znaleźć grill ogrodowy idealnie dopasowany do naszych potrzeb. Czytamy wiele artykłuw i przeglądamy setki stron z ofertami, takich jak CookKing.pl. Godzinami marynujemy mięso, dlatego nie możemy położyć go na brudnym, zaniedbanym, rdzewiejącym ruszcie.
Po długich, letnich biesiadach temperatura zmusza nas do przeniesienia rodzinnych spotkań do pomieszczeń, ale nie powinniśmy zapominać, że zanim się zorientujemy znowu będziemy chcieli cieszyć się karkówką z grilla. I nie powinniśmy zajmować się wtedy usuwaniem rdzy.